När börsen svänger – hur skyddar du ditt företag?

Många småföretagare fokuserar på den dagliga verksamheten, men vad händer när ekonomin skakar och börsen svänger? För de företag som har en del av sina reserver investerade kan en börsnedgång skapa osäkerhet. Lägg till en vikande konjunktur, och plötsligt står många inför minskad försäljning, tuffare finansieringsvillkor och ökade kostnader. Hur ska du som företagare tänka kring investeringar och likviditet i dessa tider?

Enligt undersökningar har en växande andel småföretag investerat en del av sina likvida medel på börsen, antingen som en långsiktig strategi eller för att skapa en buffert vid osäkra tider. För de företag som har en del av sina reserver investerade kan en börsnedgång skapa osäkerhet. Lägg till en vikande konjunktur, och plötsligt står många inför minskad försäljning, tuffare finansieringsvillkor och ökade kostnader. Hur ska du som företagare tänka kring investeringar och likviditet i dessa tider?

PHS Ekonomi får vi ibland liknande frågor. Vi ger inga investeringsråd, men här är några strategier och principer för att hantera risker och stärka företagets ekonomi i osäkra tider.

Bör småföretag investera på börsen?

Att placera en del av företagets kapital på börsen kan vara lockande, särskilt när avkastningen på räntekonton är låg. Detta är särskilt vanligt inom branscher med ojämna intäktsflöden, såsom konsultverksamhet, e-handel och mindre tillverkningsföretag, där företagare vill skapa en extra ekonomisk kudde för perioder med lägre intäkter. Över en lång horisont brukar man räkna med att börsen kan ge en 8% årlig avkastning i genomsnitt. Men för en småföretagare är likviditet ofta viktigare än långsiktig avkastning. Om pengarna är bundna i investeringar när de behövs i verksamheten kan det innebära att du måste tacka nej till affärsmöjligheter eller ta dyra lån för att täcka kortsiktiga utgifter. Därför är det viktigt att väga avkastningspotential mot behovet av ekonomisk handlingsfrihet.

Fördelar med att investera företagets kapital

✅ Möjlighet till högre avkastning jämfört med att ha kapitalet på ett bankkonto
✅ Inflationsskydd – långsiktiga investeringar kan ge bättre värdeutveckling än kontanter
✅ Kapitaltillväxt för framtida satsningar

Risker att ha i åtanke

⚠ Börsens volatilitet – investeringar kan tappa i värde vid en nedgång
⚠ Likviditetsrisk – pengar kan vara låsta i investeringar när de behövs som mest
⚠ Svårigheter att finansiera företaget – banker är ofta mer restriktiva vid lån i en osäker marknad

📌 Viktig tumregel: Investera aldrig kapital som behövs för att driva företaget. Investeringar kan vara en del av en långsiktig strategi, men likviditet och ekonomisk stabilitet bör alltid komma först.

Så hanterar du ditt företags ekonomi vid börsfall

Om du redan har investerat en del av företagets reserver och ser börsen falla – vad gör du då? Här är några konkreta steg för att hantera situationen.

1. Skapa en likviditetsplan

Börsnedgångar kan vara tillfälliga, men företagets kostnader är konstanta. Därför är en likviditetsplan avgörande.

En likviditetsplan bör innehålla:

  • En prognos över in- och utbetalningar de kommande månaderna

  • En strategi för att hantera kassaflödet under tuffa perioder

  • En plan för alternativa finansieringskällor (t.ex. checkkredit eller företagslån)

💡 Tips: Om du inte redan har gjort en budget och likviditetsplan, läs vår tidigare artikel om hur du kommer igång.

Lokalt: Kävlinge kommun erbjuder digital coaching inom hållbart företagande, och Landskrona kommun har affärsutvecklingsstöd via sitt näringslivskontor. Att delta i sådana initiativ kan ge småföretagare bättre beredskap för ekonomiska svängningar.

Att bygga nätverk och samarbeta med andra företag är också en viktig strategi i osäkra tider. Vi på PHS Ekonomi arbetar aktivt med nätverk och samarbeten – hör gärna av dig om du vill diskutera hur vi kan stötta ditt företag ( Läs mer i vår tidigare artikel här )

2. Säkerställ en stabil reserv och finansieringsplan

Under lågkonjunkturer blir det svårare för småföretag att få lån. Banker och långivare ställer högre krav på säkerheter och kreditvärdighet. En tredjedel av Sveriges småföretagare uppger att deras privatekonomi har försämrats det senaste året, enligt Småföretagsbarometern. Detta påverkar både företagets och ägarens möjlighet att hantera en lågkonjunktur. Att ha en likviditetsstrategi på plats kan göra stor skillnad.

Frågor att ställa dig:

  • Har jag tillräckligt med likvida medel för att täcka företagets behov?

  • Behöver jag sälja av investeringar för att säkra min likviditet?

  • Finns det alternativa finansieringsmöjligheter, såsom företagslån eller checkkrediter?

Tuffare tider kan också vara en chans att utvecklas

Osäkra tider kräver anpassning, men de kan också vara en möjlighet att stärka ditt företag. Genom att planera din likviditet och säkra finansiering i tid kan du använda lågkonjunkturen till din fördel – exempelvis genom att investera i marknadsföring, effektivisera processer eller utveckla nya tjänster. Företag som använder tuffare perioder för att bygga sin verksamhet står ofta starkare när konjunkturen vänder.

📌 Vill du ha hjälp att analysera ditt företags ekonomi eller planera för framtida utveckling? Vi på PHS Ekonomi hjälper dig att skapa en tryggare och mer effektiv affärsverksamhet. Vi kan också stödja dig i initiativ kring verksamhetsutveckling.

Vidare läsning:

📖 Sparekonomens råd: Så behåller du lugnet vid börsfall (SVT)
📖 Så bygger du en buffert för ditt företag